pozsonyi tészta:
liszt 0,25
rétes liszt 0,05
zsír 0,12
porcukor 0,03
élesztő 0,01
tej 0,07
tojássárgája 0,02
só 0,003
vaníliás cukor,
citromhéjreszelék
A
tészta összetevőiből gyors gyúrással tésztát gyúrunk, a
szobahőmérsékletű zsírt simára morzsoljuk a porcukorral, majd gyors,
határozott gyúrással belegyúrjuk a lisztet, a tejben felfuttatott
élesztőt és a többi alapanyagot. – Nem szabad sokáig gyúrni, mert "leég"
szétesik a tészta. A tésztát kettévesszük (2* 25dkg) és tenyerünkkel
erősen nyomva, sima hengerré formázzuk, majd hűtőbe tesszük, és 3-4 órát
pihentetjük. Miután lepihent 3-4 mm vékony téglalap formájúra
kinyújtjuk, szétterítünk rajta 30 dkg tölteléket úgy, hogy a tészta
szélétől egy-egy cm kimaradjon, ezeket a tésztarészeket ráhajtjuk a
töltelékre és szorosan feltekerjük a beiglit. Sütőlemezre helyezzük és
tojássárgájával megkenjük, majd hűvös helyen pihentetjük. Ha megszáradt a
tojássárgája, akkor lekenjük tojásfehérjével, megvárjuk míg megszárad a
felülete, majd 170°c-on 30 perc alatt aranybarna színűre sütjük
Dió töltelék:
dió 0,22
morzsa 0,05
cukor 0,15
méz 0,03
mazsola 0,02
víz 0,13
citromhéj, van.cuk.
Mák töltelék:
mák 0,22
morzsa 0,05
cukor 0,15
méz 0,03
mazsola 0,02
víz 0,13
narancshéj, van.cuk.
fahéj, mézesfűszer
A
cukrot a mézzel és a vízzel felforraljuk, majd a többi hozzávalóhoz
keverjük és összekeverjük a tölteléket. Pár órát, de akár egy napot is
hagyhatjuk állni, mielőtt betöltjük a beiglibe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése