Ezt a desszertet mindig az adott évszak jellegzetes alapanyagai, gyümölcsei, zöldségei, inspirálják. Az a cél, hogy ha becsukjuk a szemünket és ízleljük a süteményt, felidézze bennünk az adott évszak, jelen esetben az ősz hangulatát. És mi a legjobb inspirációs helyszín? Szerencsésebbeknek a Nagyvásárcsarnok, Gödöllőieknek a gödöllői piac.
Sütőtök, birs, dió, mandula, csokoládé, túró, ..........
És összeállt gondolatban a desszert, amely aztán a kezünk közt, ebben a desszertben öltött testet.
A receptben megadott mennyiségek öt egész tortára vonatkoznak.
forrás: vendon.hu
Tészta 1
Hozzávalók: 0,1 kg vaj, 0,1 kg zsír, 0,5 kg liszt, 0,3 kg cukor, 0,02 kg sütőpor, 2 db tojás, 0,3 kg tej, 0,2 kg dió, 0,5 kg sütőtök (tisztán), 0,05 kg méz, 0,01 kg fahéj, 0,002 kg római kömény
A sütőtököt megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, és kevés mézzel ressre sütjük egy serpenyőben. Összemérjük a szárazanyagokat, a lisztet, a diót, a fűszereket és a sütőport. A vajat és a zsírt megolvasztjuk (kb. 30°C), belekeverjük a tojást és a cukrot, majd a tejet. Végül hozzákeverjük a száraz keveréket és lazán a sütőtököt. Szilikonos papírra vékony lappá kenjük, és 170°C-os sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Ez lesz a desszertünk alsó lapja.
Tészta 2
Hozzávalók: 0,4 kg vaj, 0,2 kg étcsokoládé, 0,45 kg porcukor, 0,25 kg tojás, 0,15 kg liszt, 0,1 kg dió, 0,1 kg mogyoró
A vajat a porcukorral habosra keverjük, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat, majd az olvasztott csokoládét és végül a lisztet. Zsírpapírra kikenjük kb. 5 mm vékonyan, bőségesen megszórjuk durva olajos maggal (dió, mogyoró, mandula vagy ezek keveréke), és 170°C-on 15 percig sütjük. És itt dől el, hogy imádott puha omlós csokis kekszet vagy egy száraz morzsalékos valamit kapunk! A cookie-t csak félig szabad megsütni! Amikor még lágy és remegős a közepe, éppen csak kérget kapott, akkor kell kivenni a sütőből. Még langyosan kiszúrjuk a kerek formákat. Ez lesz a desszertünk közepén.
Birslekvár
Hozzávalók: 1 kg birsalma (tisztán), 1 kg cukor, 0,3 kg víz
A birsalmát kicsumázzuk, negyedeljük. 3 dl vízzel és 20 dkg cukorral lassú tűzön kb. egy óráig főzzük, amíg a vizet elforrja, és a birs puha nem lesz. Leturmixoljuk, majd hozzáadjuk a maradék cukrot is, és addig főzzük, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri. A kihűlt és karikába helyezett cookies lapok tetejére kenjük 1 cm vastagon, majd lehűtjük. Egy keveset félreteszünk a torta tetejére.
Túrókrém
Hozzávalók: 2 kg fehér csokoládé, 2 kg tejszín, 4 kg túró,1 kg joghurt, 5 dkg zselatin, 5 citrom
A tejszínt felforraljuk, majd ráöntjük a fehér csokira, és simára keverjük (ganache). A túrót szitán áttörjük, a joghurttal összekeverjük, lereszeljük a citromok héját, és mindkettőt belekeverjük a ganache-ba.
Összeállítjuk a desszertünket. A karikába helyezett tökös lapra rákenjük a krém felét, majd ráhelyezzük a birslekváros cookies lapot, és rákenjük a maradék krémet. Kifagyasztás után higított birslekvárral lekenjük a desszert tetejét, szeleteljük és díszítjük birskompóttal, mandulás-tökmagos krokanttal és csokoládédísszel. (sol)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése