2014. december 9., kedd

Ünnepi menü- Főétel- Bárányborda, sütőtökös derelyével


bárányborda 1 kg
olaj 10 dkg
fokhagyma 3 gerezd
rozmaring 1ág

6%-os sóoldatot készítünk (víz 1 liter, só 6 dkg) és a bordákat 3 órára beletesszük pácolódni, majd kivesszük és szárazra töröljük. Az olajat felmelegítjük 120 °c-ra, hozzáadjuk a fűszereket, majd ha visszahűlt ráöntjük a húsra és ebben a fűszeres olajban pácoljuk a húst 2-3 órán keresztül. 
Ezután a húst körbepirítjuk forró serpenyőben és 80°c-os sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Szeletelés előtt 5-10 percet pihentetjük!

Sütőtökös derelye
derelye tészta
finom liszt 8 dkg
durum liszt 8 dkg
rétes liszt 8 dkg
tojás 1db
tojássárgája 2 db
olaj 1 e.k.
só 1 k.k.

A felsorolt hozzávalókból egynemű tésztát gyúrunk, folpackba csomagoljuk és 1 órát pihentetjük hűtőben, majd kinyújtjuk és derelyéket készítünk
 
töltelék
bacon 20 dkg
sült sütőtök 40 dkg
rozmaring 10 levél finomra vágva
pár csepp ecet
 
A szeletelt bacont csíkokra vágjuk, kisütjük és hozzáadjuk a rozmaringot és a sütőtök pürét, majd frissen őrölt borssal és sóval ízesítjük és elkészítjük a derelyéket.

zöldség velouté
vaj 2 dkg
liszt 2 dkg
zöldség alaplé 15 dkg
tejszín 5 dkg
A vajból és lisztből világos vajas rántást készítünk, felöntjük az alaplével, tejszínnel sűrítjük, sózzuk, borsozzuk és kiforraljuk, majd átszűrjük.

tálalás:
Amikor a hús elkészült és pihen, ez idő alatt kifőzzük a derelyét (4-5 perc). A kifőtt derelyét tányérra halmozzuk, meglocsoljuk a zöldség veloutéval, megszórjuk reszelt juhsajttal és mellétesszük a felszeletelt báránybordákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése