2017. április 6., csütörtök

Epres mille feuille

Vajas tészta- Alap tészta(forteig)
Vaj 2 dkg
Liszt 20 dkg
Só 0,4 dkg (4g)
Ecet 10% 0,4 dkg (4g)
Víz 12 dkg (vagy tejsavó, akkor nem kell az ecet)

Vajas rész
Vaj 20 dkg
Liszt 2 dkg

A vajas részhez a hideg vajat összegyúrjuk a liszttel, tégla alakúra lapítjuk és betesszük a hűtőbe.

Az alap(vagy elő) tésztához leszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a jeges vízben feloldott sót és ecetet, majd a szoba hőmérsékletű vajat és egynemű, sima tésztát gyúrunk belőle.
Hűtőben pihentetjük és fél óra elteltével belecsomagoljuk a zsiradékos részt. Kinyújtjuk amennyire csak tudjuk és először három rétegűre (szimpla) majd egy kisebb nyújtást követően, négy rétegűre (dupla) hajtjuk. Egy órára újra a jégszekrényben hagyjuk és utána megismételjük a hajtogatásokat. Ezt követően visszarakjuk a tésztánkat a hidegre pihenni. A nyújtások során ne erőltessük meg a tésztát!

Miután a tésztánk lepihent, porcukron 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Sütőlemezre téve kapjon még egy kis pihenőt és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Ha kihűlt, 3*8 cm téglalapokra vágjuk.

Vanília krém:
tej 1 liter
kukoricakeményítő 6 dkg
tojássárgája 20 dkg (10 db)
cukor 20 dkg
vanília 1 rúd
só 2 dkg

zselatin 1 dkg
tejszínhab 70 dkg
Kevés tejjel simára keverjük a tojássárgáját és a keményítőt és a maradék tejet felforraljuk a félbevágott vanília rúddal, majd állandó keverés mellet hozzáöntjük a keményítős keverékhez és besűrítjük. Ne forraljuk, mert a tojássárgája kicsapódik (bár a keményítő hatására nehezebben).
A meleg krémbe belekeverjük a cukrot, a sót és a zselatint, langyosra hűtjük és lazán belekeverjük a tejszínhabot.


Összeállítjuk a desszertünket! A leveles tészta lapok szélére félgömböket nyomunk a vaníliás krémből úgy, hogy közte maradjon egy-egy üres rész, melyet kitöltünk az eper szeletekkel, Ráhelyezzük a következő tésztalapot és megismételjük az előző műveletet a krémmel és a gyümölccsel, majd az utolsó lappal lezárjuk.

Frissen tálaljuk, lehetőség szerint ne rakjuk hűtőbe, hogy a krém lágy, a lapok ropogósak és a gyümölcs friss maradjanak.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése